Agrofert vždy bude respektovat platnou legislativu
Podle nás má zákaz klecových chovů nosnic smysl jedině tehdy, pokud by platil v celé EU. Pokud bude platit jen v ČR, bude výsledkem stav, kdy se k nám budou ve velkém dovážet levná vejce z ostatních zemí. Stále zvažujeme, že podnikání v této oblasti ukončíme a své chovy nosnic prodáme.
Domníváme se, že kampaň aktivistů proti klecovým chovům je účelová. Je zajímavé, že aktivistům vadí jen česká vejce z klecových chovů. Klecová vejce, která se sem nyní dovážejí z Polska nebo dokonce z Nizozemska či Francie, jim už nevadí. Na celou situaci je potřeba pohlížet v evropském kontextu. Pokud by všechny obchodní řetězce v Evropě trvaly na závazku prodávat po roce 2025 pouze vejce z halových chovů, evropští producenti vajec zdaleka nebudou schopni dodat na trh potřebné množství vajec, protože v Evropě takové množství halových vajec prostě není a nebude. To se samozřejmě dotkne i České republiky.
Nabízíme několik faktů:
- Češi nyní ročně zkonzumují téměř tři miliardy vajec. Buď je vyrobí čeští výrobci, nebo se sem odněkud dovezou, třeba z Polska.
- Čeští chovatelé používají k produkci jak klecové chovy, tak i chovy voliérové. Není pravda, co tvrdí aktivisté, že by slepice v klecových chovech trpěly. Dnes se používá pro chov tzv. obohacený klecový systém, kde slepice mají podstatně lepší životní podmínky, než tomu bylo v minulosti.
- Obohacené klece obsahují snášková hnízda, napájecí a krmný systém, hřady, popeliště, místo pro broušení drápů, sběrný systém vajec a trusný pás.
- Navíc v moderních klecových chovech je v klecích jen malá skupina zvířat, která si vytvoří určitou hierarchii, a tím nedochází ke kanibalismu a neustálému boji mezi zvířaty (což se v halách naopak děje).
- Obohacené klecové chovy používají chovatelé v ČR povinně od roku 2012 a investovali do nich desítky milionů korun. To vše mimo jiné na základě požadavků aktivistů, kterým to teď ovšem, jak je vidět, nestačí.
Naproti tomu chov nosnic v otevřených voliérách může být na první pohled líbivější, ovšem opak je pravdou:
- Mnohdy i tisíce slepic na jednom místě nemají jasně danou hierarchii a dochází k jejich vzájemným útokům a následnému kanibalismu.
- Úhyn v otevřených voliérách je podstatně větší než v klecích, což potvrzují i různé univerzitní studie.
- Vejce jsou mnohem více kontaminována mikroby z podestýlky.
Závěrem je možné konstatovat, že neexistuje žádný chuťový rozdíl mezi vajíčkem z klece a vajíčkem z voliéry. Chutnají naprosto stejně. Technologie chovu nosnic v halách je ale prostě drahá a odráží se v konečné ceně vajec. Pro mnoho zákazníků je však nízká cena u pokladny stále rozhodujícím faktorem. Bohužel tito zákazníci ztratí možnost výběru.
Pokud jde o postavení Agrofertu na trhu, ročně vyprodukujeme 195 milionů kusů vajec z klecových chovů. Je to méně než 10 % všech spotřebovaných vajec v České republice. Vajec z podestýlkových chovů dodáme na trh 35 milionů. V součtu tedy 230 milionů a stále méně než 10 % celkové spotřeby. Z hlediska objemu produkce všech vajec jsme mezi českými výrobci na 4. místě. Produkci vajec se u nás v koncernu věnuje společnost Agropodnik Hodonín. Vejce uvádíme na trh pod obchodní značkou Česká vejce.