V naší firmě zvažujeme možnosti, jakým směrem se v této oblasti v dalších letech vydat, nicméně zatím nemáme jednoznačný závěr. Výroba vajec je dlouhodobě ekonomicky neefektivní z důvodu neúnosných investic vyvolaných nátlakem aktivistů.
![](https://famyfakta.cz/wp-content/uploads/2020/02/Vejce.png)
Obchodní politiku řetězců nechceme komentovat, je to jejich věc. Domníváme se však, že kampaň aktivistů proti klecovým chovům je účelová. Je zajímavé, že aktivistům vadí jen česká vejce z klecových chovů. Klecová vejce, která se sem nyní dovážejí z Polska nebo dokonce z Nizozemska či Francie, jim už nevadí.
Na celou situaci je potřeba pohlížet v evropském kontextu. Pokud by všechny řetězce v Evropě trvaly na závazku prodávat po roce 2025 pouze vejce z halových chovů, evropští producenti vajec zdaleka nebudou schopni dodat na trh potřebné množství vajec, protože v Evropě takové množství halových vajec prostě není a nebude. To se samozřejmě dotkne i České republiky. Mimochodem, Maďaři podle našich informací usilují o zachování produkce klecových vajec až do roku 2050.
Dovolte několik faktů:
· Češi nyní ročně zkonzumují téměř tři miliardy vajec. Buď je vyrobí čeští výrobci, nebo se sem odněkud dovezou, třeba z Polska.
· Čeští chovatelé používají k produkci jak klecové chovy, tak i chovy voliérové. Není pravda, co tvrdí aktivisté, že by slepice v klecových chovech trpěly. Dnes se používá pro chov tzv. obohacený klecový systém, kde slepice mají podstatně lepší životní podmínky, než tomu bylo v minulosti.
· Obohacené klece obsahují snášková hnízda, napájecí a krmný systém, hřady, popeliště, místo pro broušení drápů, sběrný systém vajec a trusný pás.
· Navíc v moderních klecových chovech je v klecích jen malá skupina zvířat, která si vytvoří určitou hierarchii, a tím nedochází ke kanibalismu a neustálému boji mezi zvířaty (což se v halách naopak děje).
· Obohacené klecové chovy používají chovatelé v ČR povinně od roku 2012 a investovali do nich desítky milionů korun. To vše mimo jiné na základě požadavků aktivistů, kterým to teď ovšem, jak je vidět, nestačí.
Naproti tomu chov nosnic v otevřených voliérách může být na první pohled líbivější, ovšem opak je pravdou:
· Mnohdy i tisíce slepic na jednom místě nemají jasně danou hierarchii a dochází k jejich vzájemným útokům a následnému kanibalismu.
· Úhyn v otevřených voliérách je podstatně větší než v klecích, což potvrzují i různé univerzitní studie.
· Vejce jsou mnohem více kontaminována mikroby z podestýlky.
Závěrem je možné konstatovat, že neexistuje žádný chuťový rozdíl mezi vajíčkem z klece a vajíčkem z voliéry. Chutnají naprosto stejně. Technologie chovu nosnic v halách je ale prostě drahá a odráží se v konečné ceně vajec. Pokud by se u nás produkovala jen vejce z otevřených voliérových chovů, pravděpodobně by došlo ke skokovému zdražení vajec v obchodech. Pro mnoho zákazníků je však nízká cena u pokladny stále rozhodujícím faktorem. Bohužel tito zákazníci ztratí možnost výběru.
Problematice se ve svých tiskových zprávách věnují také MZe a Agrární komora:
http://www.akcr.cz/txt/zakaz-klecovych-chovu-pouze-v-ramci-vsech-clenskych-statu-eu
Jak zajistit soběstačnost v produkci vajec? Dozvíte se v článku Jaká je realita klecových chovů?